ART└

Castell d'ArtÓ
DESCRIPCIË

     S'Almudaina, el recinte enmurallat d'ArtÓ, Ús tot un testimoni de l'exercici de supervivŔncia humana. L'esglÚsia de Sant Salvador presideix aquest bell racˇ, que distingueix el casc urbÓ d'ArtÓ de qualsevol altre. Als peus de S'Almudaina creix el poble, que ha evolucionat de manera harmoniosa, sense estridŔncies, igual que el desenvolupament que fins ara ha tengut lloc al seu litoral, un dels millors conservats de tota la geografia illenca.
     Pels carrers d'ArtÓ hi ha el millor reflex de la hist˛ria del poble. Els casals impressionants aixecats pels rics emigrants parlen d'un passat d'Ŕxits i encerts econ˛mics. Aquesta bonanša econ˛mica tambÚ queda reflectida en els diversos edificis religiosos que es troben per tot el poble.
     Cala Torta, Cala Mitjana, Cala Estreta, Cala es Matzoc, sa Font Celada, s'Arenalet d'Albarca, es Calˇ, sa Canova... Sˇn molts els indrets de gran valor ecol˛gic i paisagÝstic que encara es mantenen verjos. Les muntanyes d'ArtÓ s'integren a les Serres de Llevant, que abarquen des del Puig de Sant Salvador, a Felanitx, fins als puigs artanencs de Ferrutx, de sa Tudosa, de sa Talaia Freda (561 metres), sa Talaia Moreia, des Racˇ o sa Moleta.
     Al bell mig de les muntanyes d'ArtÓ s'hi troba l'ermita de Betlem, amb panorÓmica sobre la badia d'Alc˙dia, per˛ sols accessible des d'una tortuosa carretera que parteix d'ArtÓ. La zona de Ferrutx, on es troba l'ermita, Ús enigmÓtica i solitÓria. El Bec de Ferrutx vigia la badia d'Alc˙dia que s'extÚn als seus peus i el cap de Ferrutx tanca, junt amb el Cap des Pinar, aquest magnÝfic arenal. ╔s la Col˛nia de Sant Pere, el segon nucli del municipi, i als seus voltants es concentra la prÓctica totalitat de l'escassa activitat turÝstica d'ArtÓ.
     L'arenal de sa Canova Ús dels indrets mÚs accessibles i que conserven la bellesa i valors dels arenals verjos, on la vegetaciˇ arriba fins a la platja. Per˛ la geografia artanenca Ús mÚs aviat de difÝcil accÚs. Entre les muntanyes, cada cop mÚs castigades pels nombrosos incendis, s'hi amaguen indrets insospitats i un interessant entremat de camins i caminois, coves i racons que tantes utilitats han tengut al llarg de la hist˛ria. I quan es parla d'hist˛ria no es pot oblidar un dels punt mÚs interessants del municipi: el poblat talai˛tic de ses Pa´ses, ubicat a un frondˇs bosc d'alzines.
     Abans d'arribar a ArtÓ, deixant endarrera Sant Llorenš des Cardassar, es troba l'antiga esglÚsia romÓnico-g˛tica de Bellpuig, que va ser abandonada pels religiosos el 1424 i va passar a usar-se com una casa mÚs de fora vila. Arreu del municipi hi destaquen nombroses possessions: ets Olors, Son Fortesa, Morell, ses Pastores, Carrossa, sa Canova, Sos Sanxos, Albarca, sa Duaia de Baix i s'Ametlerar, entre d'altres.

POBLACIË
1999 6.065
2000 6.140
2001 6.228
2002 6.578
2003 6.524
2004 6.649
2005 6.730
2006 6.802
2007 6.802
2008 7.113
2009 7.411
2010 7.549
2011 7.553
2012 7.629


Altitut mitjana: 170 metres.
     Extensiˇ: 140,61 km².
     Illots del municipi: Farallˇ d'Aubarca.
     DistÓncia des de Palma: 70 kms.
     N˙mero de platges: 12.
     Quil˛metres de costa: 3,45.
     Mercat: Plaša Conqueridor, dimarts.
     Festes: Sant Antoni, foguerons i colcades, 16 i 17 de gener; sa Rua, darrer dimarts de Carnaval; Sant Antoni, 12 i 13 de juny; Sant Salvador, 5, 6 i 7 d'agost; Sa Fira, segon diumenge de setembre.
     Visites: EsglÚsia parroquial, centre hist˛ric, Poblat talai˛tic de ses Pa´ses, Sa Canova, santuari de Sant Salvador, ermita de Betlem.
     Compres: Brodats, cerÓmica, cistelles, graneres i cordats.
     Excursions a peu: Talaia Moreia, sa Canova.

Si vols cooperar per fer una pàgina més completa i actualitzada, fer click "AQUI". Gràcies.