ARTÀ

Castell d'Artà
DESCRIPCIÓ

     S'Almudaina, el recinte enmurallat d'Artà, és tot un testimoni de l'exercici de supervivència humana. L'església de Sant Salvador presideix aquest bell racó, que distingueix el casc urbà d'Artà de qualsevol altre. Als peus de S'Almudaina creix el poble, que ha evolucionat de manera harmoniosa, sense estridències, igual que el desenvolupament que fins ara ha tengut lloc al seu litoral, un dels millors conservats de tota la geografia illenca.
     Pels carrers d'Artà hi ha el millor reflex de la història del poble. Els casals impressionants aixecats pels rics emigrants parlen d'un passat d'èxits i encerts econòmics. Aquesta bonança econòmica també queda reflectida en els diversos edificis religiosos que es troben per tot el poble.
     Cala Torta, Cala Mitjana, Cala Estreta, Cala es Matzoc, sa Font Celada, s'Arenalet d'Albarca, es Caló, sa Canova... Són molts els indrets de gran valor ecològic i paisagístic que encara es mantenen verjos. Les muntanyes d'Artà s'integren a les Serres de Llevant, que abarquen des del Puig de Sant Salvador, a Felanitx, fins als puigs artanencs de Ferrutx, de sa Tudosa, de sa Talaia Freda (561 metres), sa Talaia Moreia, des Racó o sa Moleta.
     Al bell mig de les muntanyes d'Artà s'hi troba l'ermita de Betlem, amb panoràmica sobre la badia d'Alcúdia, però sols accessible des d'una tortuosa carretera que parteix d'Artà. La zona de Ferrutx, on es troba l'ermita, és enigmàtica i solitària. El Bec de Ferrutx vigia la badia d'Alcúdia que s'extén als seus peus i el cap de Ferrutx tanca, junt amb el Cap des Pinar, aquest magnífic arenal. És la Colònia de Sant Pere, el segon nucli del municipi, i als seus voltants es concentra la pràctica totalitat de l'escassa activitat turística d'Artà.
     L'arenal de sa Canova és dels indrets més accessibles i que conserven la bellesa i valors dels arenals verjos, on la vegetació arriba fins a la platja. Però la geografia artanenca és més aviat de difícil accés. Entre les muntanyes, cada cop més castigades pels nombrosos incendis, s'hi amaguen indrets insospitats i un interessant entremat de camins i caminois, coves i racons que tantes utilitats han tengut al llarg de la història. I quan es parla d'història no es pot oblidar un dels punt més interessants del municipi: el poblat talaiòtic de ses Païses, ubicat a un frondós bosc d'alzines.
     Abans d'arribar a Artà, deixant endarrera Sant Llorenç des Cardassar, es troba l'antiga església romànico-gòtica de Bellpuig, que va ser abandonada pels religiosos el 1424 i va passar a usar-se com una casa més de fora vila. Arreu del municipi hi destaquen nombroses possessions: ets Olors, Son Fortesa, Morell, ses Pastores, Carrossa, sa Canova, Sos Sanxos, Albarca, sa Duaia de Baix i s'Ametlerar, entre d'altres.

Altitut mitjana: 170 metres.
     Extensió: 140,61 km².
     Illots del municipi: Faralló d'Aubarca.
     Distància des de Palma: 70 kms.
     Número de platges: 12.
     Quilòmetres de costa: 3,45.
     Mercat: Plaça Conqueridor, dimarts.
     Festes: Sant Antoni, foguerons i colcades, 16 i 17 de gener; sa Rua, darrer dimarts de Carnaval; Sant Antoni, 12 i 13 de juny; Sant Salvador, 5, 6 i 7 d'agost; Sa Fira, segon diumenge de setembre.
     Visites: Església parroquial, centre històric, Poblat talaiòtic de ses Païses, Sa Canova, santuari de Sant Salvador, ermita de Betlem.
     Compres: Brodats, ceràmica, cistelles, graneres i cordats.
     Excursions a peu: Talaia Moreia, sa Canova.